Miksuję awokado i trzy proste składniki. To smoothie uwielbiam pić na śniadanie
Staram się nigdy nie wychodzić z domu bez śniadania i jeśli tylko to możliwe, zacząć dzień czymś zdrowym. Smoothie to zawsze dobry wybór, bo robi się je szybko, jest sycące i dobre. Smoothie z awokado robię zwykle na bazie jogurtu: ale sekretem są jeszcze dwa dodatki, które sprawiają, że całość świetnie smakuje.
Jak zrobić smoothie z awokado?
Z przepisami na smoothie jest trochę tak, że właściwie można ich nie podawać, bo cała filozofia polega na tym, aby zmiksować wszystkie składniki: w tym przypadku kremowe awokado, gęsty jogurt, kwaśny sok z limonki i słodki miód. Ich proporcje też można traktować umownie, bo jeśli np. wolisz mniej słodkie smoothie, daj mniej miodu lub zastąp go innym słodzidłem.
Do tego typu smoothie najlepsze są kremowe, dojrzałe awokado typu „ready to eat” (gotowe do zjedzenia). Rada: jeśli lubisz limonkowy smak, możesz dodatkowo dodać do smoothie odrobinę skórki otartej z limonki.
Przepis: Smoothie z awokado
Sycące smoothie z trzech składników.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 320
Składniki
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 awokado
- 1/2 limonki
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie smoothieZmiksuj awokado z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, miodem i jogurtem.
- Serwowanie smoothieKoktajl podawaj od razu. Możesz udekorować szklankę plasterkiem limonki.
Inne pomysły na smoothie z awokado
Pożywne, kremowe awokado jest rewelacyjnym dodatkiem do smoothie. Doskonale pasuje do wszelkich zielonych koktajli, dlatego można razem z awokado miksować szpinak, seler naciowy, świeżą natkę pietruszki czy kiwi. Do smoothie z awokado doskonale pasuje nie tylko sok z limonki, ale też soki cytrynowy czy jabłkowy.
Smoothie można zrobić na jogurcie, jak w przepisie, ale śmiało można też zrobić koktajl z dodatkiem innego płynu: wody, mleka (także roślinnego) czy soku (np. jabłkowego). W koktajlach świetnie sprawdza się dodatek orzechów (np. namoczonych wcześniej nerkowców), migdałów, ale też takich dodatków jak płatki owsiane, siemię lniane czy nasiona chia.